apartment RENOVATION in madrid. spain

Area: 100 m2

Design:2010

Bringing this spectacular view to the interior of the house and enhancing space have been the two main goals of this project.

This apartment built in the 60’s, is located in the center of Madrid, near of the famous “San Francisco El Grande” Church. It has a terrace orientated towards the church and the mountains.

The different areas are very clearly organized: a white square shape area, that cointains the kitcken and a bathroom separating day and night functions. By concentrating all of these aspects in that area, we provide the house with clean and wide spaces for living. The cooking area is situated around the main table as the stove is integrated into the design of the made-to-measure table. In this way, people have the flexibility of using the house in multiple uses, as the open-plan space is always conected.

In the terrace, when the cushions of the L-shaped sofa are taken away it can be used as a jacuzzi.

Introducir las espectaculares vistas de la cúpula de San Francisco el Grande de Madrid y dotar de mayor amplitud a los espacios de la vivienda son los dos objetivos fundamentales del proyecto.

Se trata de la reforma integral de una vivienda en el centro de Madrid. La vivienda contaba con una terraza orientada hacia las vistas de la iglesia y las montañas de Gredos.

El espacio del nuevo proyecto se organiza de una forma clara: una caja blanca central, que esconde la cocina y un baño, separa la zona de día de la zona de noche. Concentrando estos usos se consigue que la vivienda resultante cuente con unos espacios más amplios y una mayor flexibilidad de uso.

Siguiendo estos principios, los fuegos de la cocina se integran en la mesa comedor, pasando prácticamente desapercibidos, mientras que bajo los bancos de la terraza se esconde un jacuzzi.