SIX PATIO HOUSES IN TOLEDO, SPAIN.

First Prize " Landscape integration 2007" by Civitas Nova

First Prize "Patios 2010" by Professional Association of Architects of Toledo".

Area: 355 m2

Design 2004

Developer: Comunidad de Bienes Vega de Tajo.

The project was commissioned by a group of young people, who, faced with the inflated prices, limited variety and poor quality of housing on offer during the years of the Spanish property bubble, decided to develop their own communal housing project.

The proposal:
How to deal with an extremely narrow and long plot [8m at the front x 41 m length] and create houses with lot of light inside? How could we fit 6 dwellings in a plot where it used to be occupied only by one?

Those were the first questions we asked ourselves when we got this commission. Furthermore we wanted to provide all the houses with their own private outside space.

We proposed to divide our plot in a built and an unbuilt area. The long void orientated towards the sun, brings light, ventilation and a beautiful view on the upper level. It is a green path , a collective but private patio for the houses.

The specific chosen vegetation creates an scenography in this modest space due to the change in color of the plants throughout the whole year.
A series of set backs have been done along the internal facade in order to achieve privacy for each house whereas the external elevation completes the urban pattern by following the rhythm of openings of the street.
The variations in height and depth of the “built” area let us create different typologies. This same principle of variation is also applied in the interior space by positioning sliding walls and flexible elements in it.

El proyecto parte de un grupo de jóvenes que, ante los precios tan abultados de las viviendas en España durante los años de la burbuja inmobiliaria, deciden comprar un solar y promover sus propias viviendas.

La propuesta:

¿cómo enfrentarse a un solar extremadamente extrecho (8 metros de fachada por 41 de fondo)  y dar luz y calidad a todas las viviendas? ¿cómo distribuir 6 viviendas en un solar que originalmente estaba destinado a una única vivienda unifamiliar?

Éstas fueron los primeros retos del proyecto. Además, quisimos que todas las viviendas estuvieran en contacto con una zona ajardinada.

Se tomó la decisión de dividir el solar en dos partes, situando la parte construída a un lado y dejando libre otra parte. Ésta, que cuenta con un jardín, se orienta hacia el sol,  aporta luz, ventilación y es en dónde se sitúa el acceso a las viviendas.

La vegetación fue elegida para crear una escenografía, de fácil mantenimiento y pocos cuidados, que fuera floreciendo a lo largo del año, de modo que fuese un jardín vibrante, en donde siempre hubiera algún elemento en flor.

La fachada que da al jardín va haciendo quiebros, de modo que las viviendas encuentran siempre su hueco de privacidad. En cuanto a la fachada principal, se proyectó teniendo en cuenta el perfil urbano existente, con lo que el ritmo de las ventanas, la altura de cornisa y huecos de fachada, siguen el ritmo del entorno inmediato.

Al interior, las viviendas se personalizaron para cada uno de los inquilinos, pensando en su modo de vida y necesidades, creando espacios con dobles alturas, luminosos, ricos en perspectivas y visuales.

 


Photographer: Juan Carlos Quindós.