APARTMENT renovation.

Area: 110 m2

Design:2012

Located on the second floor of a block of flats in a residential area of Toledo, the apartment had 6 small rooms comprising of a living room, kitchen and four bedrooms, which are all connected via a dark and narrow corridor.

Our clients, a couple with no children, require more spacious, comfortable and lighter living areas, without completely changing the original layout of the apartment.

Our proposal is, therefore, to reduce the number of bedrooms and reorganise the rooms in order to make better use of the existing sources of light and ventilation, which will also improve accessibility and energy efficiency.

The main challenge is how to combine the traditional layout with a modern and functional design and how to provide continuity between the various rooms, whilst also allowing them a suitable degree of independence. In order to achieve these objectives, all woodwork will be made to measure: floor-to-ceiling doors disguised within the furniture, wardrobes, chest-of-drawers, bookcases, shelving, kitchen units, etc.

A coloured carpet, contrasting with the pale coloured walls and ceilings, covers the entire floor of the home, reinforcing the continuity between the various spaces. Whilst the size, type and colour of the decorative floor tiles correspond to the scale and identity of each room. As such, the layout works as both a sequence of individual units as well as a singular, continuous space.

The use of traditional material for joining, such as hydraulic cement tiles, is closely linked to the owners' family memories. This type of flooring is produced locally by hand, allowing us to qualify the pigmentation of the decorative motifs according to needs.

La vivienda, situada en la planta segunda de un edificio de viviendas de un barrio residencial de la ciudad de Toledo, contaba con 6 pequeñas estancias destinadas a salón, cocina y cuatro dormitorios, unidas todas ellas a través de un angosto y oscuro pasillo.

Nuestros clientes, una pareja sin hijos, precisaban de espacios más amplios, cómodos y luminosos, sin querer perder de vista completamente la distribución original de la vivienda.

La propuesta, por tanto, reduce el número de dormitorios y organiza las estancias de tal manera que se aprovechen mejor los huecos de iluminación y ventilación existentes, mejorando, además, la accesibilidad y la eficiencia energética.

El reto fundamental se encuentra en cómo conjugar un programa tradicional, con un esquema funcional contemporáneo y en cómo dar continuidad a una multiplicidad de estancias, permitiendo, al mismo tiempo, su independencia. Con el fin de conseguir estos objetivos todos los elementos de carpintería se diseñan a medida: puertas de altura total suelo-techo que se esconden dentro del mobiliario, armarios, cómodas, librerías, estanterías, cocina, etc. 

Una “alfombra de color”, de baldosas hidráulicas, en contraste con los tonos blancos de paredes y techos, recorre toda la superficie de la vivienda, remarcando la continuidad entre espacios. Al mismo tiempo el tamaño y tipo de los motivos decorativos del suelo, así como su color, cualifican la escala y confieren identidad a cada habitación. Así, el programa puede funcionar como una secuencia aislada de unidades o como un único espacio continuo. 

El uso de materiales tradicionales para el solado está íntimamente relacionados con la memoria familiar de los propietarios. Dado que este tipo de suelo se elabora de forma artesanal hemos podido cualificar la pigmentación de los motivos decorativos en función de las necesidades, generando un tapiz de colores varios.

 


Photographer: Juan Carlos Quindós.